Site Ziyaret Raporu
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam82
Toplam Ziyaret319513

Antika Nedir ?

               ANTİKA NEDİR ?
   
   Antika,  belli bir dönemde üretilmiş,  o dönemin karakteristik özelliklerini taşıyan, sanatsal niteliklere sahip, ender bulunan her çeşit değerli mal ve objeye verilen isimdir  “diye tanımlanabilir.
    Burada en önemli husus ; antika bir eşyanın üretildiği dönemde de yüksek bir değere sahip olmasıdır.
    Günümüzde “antika “ sözcüğü en az 100 yıllık yapıtları ya da eşyaları kapsar. Antikalar ünlü bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ilişkin olabileceği gibi yalnızca iyi korunmuş eşyalar da olabilir
    Antikalar yapıldıkları yer ve zamana göre sınıflandırılır.
    Bir antika ancak yapıldığı yer ve zaman kanıtlandığı zaman değer kazanır . Çoğu mobilya , gümüş eşya ya da porselen parçanın üzerinde, genellikle görülmeyecek bir yerinde hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret olur. İşaret olmasa bile, uzmanlar kullanılan malzemeye , modele, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak bir parçanın nerede yapıldığı anlayabilirler.
    Antikacı; işte bu alanlarda uzman olduğu varsayılan ve bu eşyaların ticaretini yapan kişidir.
    Antikacılar tarih, sanat tarihi, arkeoloji gibi ilimlerde bilgileri olan kimselerdir. Türkiye ‘de 19. Yüzyılda antikacılık meslek haline gelmiştir.
    Osmanlılarda Antika yerine Giranbaha(ilginç -pahası ağır. az bulunur, hoşa giden, ) tabiri kullanılırdı. Antika sözcüğü, On dokuzuncu yüzyıldan itibaren dilimizde kullanılmaya başlanmış ve sonra da yerleşmiştir.
    İslam, Türk, ilkçağ ve Osmanlı eserleri sayesinde yurdumuz, dünyanın en zengin antika koleksiyonlarına sahip ülkesidir.
    Antika ve koleksiyonculuk birbirlerini tamamlayan iki sözcüktür. Antika meraklıları zaman içinde hoşlandıkları objeleri biriktirmeye, onlarla ilgili bilgiler toplamaya ve türlerine göre ayırmaya başlarlar, böylece koleksiyonerliğe ilk adımlarını atmış olurlar.
Antika koleksiyonculuğu 20. Yüzyılda , büyük rağbet gören bir uğraş haline gelmiştir.
Koleksiyon ” kelime anlamı olarak baktığımızda Türk dil kurumunda “Öğrenme , yarar sağlama veya zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflara ayrılmış nesnelerin bütünü ” diye geçmektedir.
    BİZE  GÖRE İYİ BİR ANTİKACI VE KOLEKSİYONER, TOPLADIĞI MATERYALLERİ ARAŞTIRIR VE KATALOGLAR YOLU İLE TAKİP EDEREK TASNİFLERİNİ YAPAR.    

NEDEN ANTİKA PAZARI ?
    Ankara ‘da yıllar önce, üç beş antikacının katılımıyla kurulan ve bugüne kadar gelişip büyüyerek Türkiye ‘ nin ilk Antika Pazarı olma özelliğini koruyan Ayrancı Antika Pazarı her ayın ilk Pazar günü kurulmaktadır. Toplumların kültür birikimlerini ve korunmaya değer ata yadigarları olarak algıladığımız antika objelerini günümüz insanına tanıtmayı ve hatırlatmayı amaç edinmiş Anadolu Antikacıları Kültür ve Yaşatma Derneği öncülüğünde kurulan Pazarda ülkemizin her bölgesinden antikacılar, yüzyıllar boyunca bu topraklarda çeşitli uygarlıklar tarafından üretilen ve kullanılan objeleri antika severlerle buluşturmaktadır. Kısacası , geçmiş dönemlerde bu topraklar üzerinde yaşamlarını sürdürmüş atalarımızdan bizlere kalan mirasa sahip çıkmak ve onu koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak biz antikacılar ve koleksiyonerlere düşmektedir.
    Böylece hem geçmiş dönemin izleri hem de unutulmaya yüz tutmuş el sanatları bu Pazarda geniş bir meraklı kitlesi tarafından büyük bir zevkle izlenmektedir. Pazarımızda mobilya ve aksesuardan halı ve kilime ; porselen, seramik ve cam objelerden bakır ve bronza, eski radyo ve plaklardan kitap ve  fotoğraflara kadar tarihe tanıklık etmiş , bir dönem saraylardan konaklara kadar birçok mekanda hayat bulmuş objeler yeni sahiplerini beklemektedir.
    Antika Pazarlarımızdan ilki olan Ankara Çankaya Belediyesi ‘ne ait Ayrancı Semt Pazarında Her Ayın İlk Pazar günü kurulmaya devam etmektedir.
    Ayrıca 16 Eylül 2012 ‘de açılışını yapmış olduğumuz Çayyolu Semt Pazarında Her Ayın Üçüncü Pazar Günü Antika Pazarımız kurulacaktır. Gelecek yıllarda da her iki Pazarımız kurulmaya devam edecek olup antika severleri buluşturmayı arzu etmekteyiz.
                                                                                    Yönetim Kurulu  Başkanı
               Şükrü SARI


Yorumlar - Yorum Yaz